فهرست مطالب

ایرانی آموزش در علوم پزشکی - سال نهم شماره 3 (پیاپی 23، پاییز 1388)

مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی
سال نهم شماره 3 (پیاپی 23، پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مقاله های پژوهشی
  • فرشته آیین، فاطمه الحانی، منیره انوشه صفحات 191-200
    مقدمه
    اغلب مطالعات انجام گرفته در مورد آموزش بالینی دانشجویان پرستاری به صورت کمی انجام شده است. به منظور بررسی عمیق تر آموزش کارآموزی در عرصه دانشجویان پرستاری و درک عمیق تر تجربیات آنان، این مطالعه در پی بررسی تجربیات دانشجویان، مربیان و مسوولین پرستاری بیمارستان از کارآموزی در عرصه دانشجویان پرستاری انجام گرفته است.
    روش ها
    در یک مطالعه کیفی، از 8 دانشجوی پرستاری که در پایان دوره کارآموزی در عرصه قرار داشتند، چهار پرستار کارشناس مسوول بخش، یک سوپروایزر آموزشی و دو مربی ناظر، مصاحبه نیمه ساختار یافته به عمل آمد و از روش تجزیه و تحلیل کیفی (آنالیز محتوا) استفاده شد.
    نتایج
    شش متغیر اصلی در مطالعه حاضر به دست آمد که شامل ضعف آمادگی دانشجویان برای ورود به کارآموزی در عرصه، نامطلوب بودن نحوه ارزشیابی دانشجو، ضعف ارتباط دانشکده و بیمارستان، برنامه ریزی مطلوب شیفت های کارآموزی در عرصه، ضعف آموزش بالینی و تاثیرات کارورزی بر روند کاری بیمارستان و بیماران بود.
    نتیجه گیری
    با عنایت به یافته های پژوهش، لازم است مسوولین آموزش پرستاری برای رفع مشکلات موجود، بالاخص ضعف ارتباطات دانشکده و بیمارستان، و تبدیل بیمارستان های آموزشی به فضاهای مناسب آموزشی به منظور تحقق بیشتر اهداف آموزش بالینی دوره پرستاری تلاش بیشتری به کار بندند.
    کلیدواژگان: آموزش بالینی، پرستاری، پژوهش کیفی، موانع کارآموزی در عرصه، دانشجوی پرستاری
  • سمانه پارچه بافیه، سیما لک دیزجی، شهرزاد غیاثوندیان صفحات 201-207
    مقدمه
    در راستای حل مشکلات آموزش بالینی، از جمله تبحر پایین دانش آموختگان در زمینه کسب مهارت ها و توانمندی های لازم در پایان دوره آموزش پرستاری و ضرورت استفاده از روش های نوین آموزشی برای ارتقای کیفیت آموزش بالینی، این مطالعه به بررسی تاثیر مدل همکار آموزش بالینی بر یادگیری بالینی دانشجویان پرستاری در مقایسه با روش متداول پرداخته است.
    روش ها
    این مطالعه از نوع نیمه تجربی بود. در طول یک ترم تحصیلی با روش سرشماری، دانشجویان پرستاری دانشکده پرستاری تبریز با واحد کارآموزی داخلی جراحی 3 (60 نفر) بطور تصادفی ساده به دو گروه تقسیم شدند. گروه اول با روش همکار آموزش بالینی و گروه دوم با روش متداول آموزش دیدند. پس از دو هفته یادگیری حیطه شناختی و مهارتی به وسیله پرسشنامه و چک لیست ارزیابی گردیدند. از آزمون های آماری t مستقل، t زوج و آزمون فیشر و مجذور کای و همچنین از نرم افزار SPSS برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    نتایج
    هر دو روش در ارتقای یادگیری حیطه دانش دانشجویان موثر بود. اما اختلاف میانگین مهارت دانشجویان در دو گروه از لحاظ آماری معنی دار نبود. این در حالیست که در میزان یادگیری شناختی تفاوت آماری معنی داری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    تاثیر این دو مدل بر یادگیری حیطه مهارت بالینی دانشجویان یکسان، اما یادگیری حیطه شناختی در گروه روش متداول بیش از گروه مدل همکار بالینی است. به نظر می رسد استفاده از روش متداول موثرتر باشد. با توجه به تفاوت نتایج پژوهش حاضر با سایر مطالعات، انجام این پژوهش در حجم نمونه و بخش های بیشتر توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: آموزش بالینی، مدل همکار آموزش بالینی، یادگیری، آموزش پرستاری
  • علیرضا پیشگاهی، شهلا دره شیری، محمدباقر اولیا، ابوالحسن حلوانی، نادر نوری ماجلان، حسن سلمان روغنی، حسین عقیلی، محمد کرمانی القریشی، محمدحسن لطفی صفحات 208-215
    مقدمه
    آموزش یادگیری فعال، روشی است که در آن دانشجویان در کلاس فعال هستند. این مطالعه به مقایسه میزان ماندگاری اطلاعات و میزان رضایت دانشجویان در روش سخنرانی کلاسیک و روش یادگیری فعال پرداخته است.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی- مقطعی روی 48 نفر (29 دختر و 19پسر) از دانشجویان پزشکی مقطع فیزیوپاتولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد که به صورت سرشماری انتخاب شده بودند، اجرا شد. جلساتی از هر کدام از درس های بیماری های «دستگاه تنفسی، دستگاه گوارشی و کلیه» برای اجرای طرح انتخاب گردید. بررسی رضایت دانشجویان توسط دو فرم نظرسنجی در قالب پیش آزمون و پس آزمون انجام شد. میزان ماندگاری اطلاعات یک ماه پس از تدریس در یک آزمون تشریحی 8 سوالی بررسی شد. برای بررسی تحلیلی از آمارهای توصیفی و آزمون های آماری مک نمار و من- ویتنی ونرم افزار SPSS استفاده شد.
    نتایج
    پنجاه و شش درصد از دانشجویان رضایت کلی از اجرای طرح داشتند. میانه نمره آزمون ارزیابی ماندگاری اطلاعات در کلاس های انجام شده به روش یادگیری فعال و سخنرانی کلاسیک به ترتیب 5 و 42/3 بود که اختلاف آماری معنی داری داشتند.
    نتیجه گیری
    روش یادگیری فعال موجب افزایش میزان ماندگاری اطلاعات در ذهن دانشجو پس از جلسه تدریس می شود.
    کلیدواژگان: روش یادگیری فعال، سخنرانی، رضایت، ماندگاری، فیزیوپاتولوژی
  • احمد جعفری، محمدرضا خامی، رضا یزدانی، منصوره محمدی صفحات 216-224
    مقدمه
    امروزه جنبه نگرشی درس دندان پزشکی جامعه نگر و نحوه آموزش این درس اهمیت زیادی دارد. هدف این مطالعه، مقایسه ارائه درس دندان پزشکی جامعه نگر نظری به صورت کارگاه و بر اساس آموزش مبتنی بر حل مساله و مقایسه آن با روش متداول سخنرانی بود.
    روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی، 64 نفر از دانشجویان دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران که در نیم سال دوم سال تحصیلی 86-85 واحد درسی دندان پزشکی را انتخاب کرده بودند، به روش سرشماری وارد مطالعه و به صورت تصادفی به دو گروه 32 نفری تجربی و شاهد تقسیم شدند. در گروه شاهد واحد درسی دندان پرشکی جامعه نگر به روش سنتی و 17 جلسه سخنرانی، و در گروه تجربی به روش آموزش بر مبنای حل مساله آموزش داده شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS و آزمون های آمار توصیفی و مجذور کای انجام گردید.
    نتایج
    بهبود نگرش در گروه آموزش مبتنی بر حل مساله، برخلاف گروه آموزش سنتی معنی دار بود. در پس آزمون، میانگین امتیاز دانش و نگرش گروه شرکت کننده در کارگاه از گروه آموزش سنتی بالاتر بود اما اختلاف معنی دار نبود. میانگین امتیاز رضایتمندی، و انتقال مفاهیم آموزشی در گروه شرکت کننده در کارگاه بطور معنی دار بالاتر بود. هشتاد و یک درصد شرکت کنندگان از روش برگزاری دوره راضی بودند.
    نتیجه گیری
    روش آموزشی جدید در رسیدن به اهداف اصلی خود که ایجاد نگرش مثبت در دانشجویان و جلب علاقمندی آنان به مباحث دندان پزشکی اجتماعی می باشد، موفق است.
    کلیدواژگان: آموزش کارگاهی، آموزش مبتنی بر حل مساله، دندان پزشکی جامعه نگر، دانشجویان دانپزشکی
  • طاهره خزاعی، غلام رضا مخملباف، غلام رضا شریف زاده صفحات 225-230
    مقدمه
    آموزش بعضی از مهارت های بالینی به دانشجویان رشته های پزشکی و پیراپزشکی برای اولین بار بر روی بیمار، خالی از خطر نیست، بنابراین، بسیاری از مهارت ها بر روی مانکن تمرین می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش عملی در مرکز مهارت های بالینی طراحی گردید.
    روش ها
    این مطالعه نیمه تجربی روی 60 نفر از دانشجویان ورودی سال های 83-82 انجام شد. گروه تجربی قبل از ورود به عرصه بالین، مهارت های تهویه، لارنگوسکوپی و لوله گذاری را در مرکز مهارت های بالینی به صورت مدون آموزش دیدند، ولی برای گروه کنترل این برنامه اجرا نشد. عملکرد دانشجویان هر دو گروه در ترم آخر با چک لیست مشاهده مستقیم مورد ارزیابی قرار گرفت و با آزمون های توصیفی، مجذور کای و فیشر در دو گروه مقایسه شد. میانگین نمره مهارت های مورد نظر با آزمون t انجام گردید.
    نتایج
    میزان صحت انجام مهارت های تهویه، لارنگوسکوپی و لوله گذاری در دو گروه تجربی و شاهد با آزمون فیشر معنی دار بود و مقایسه میانگین مهارت گرفتن لوله تراشه و جاگذاری در نای و چگونگی فیکس کردن و اطمینان از قرارگیری لوله تراشه در دو گروه مورد و شاهد اختلاف معنی داری نشان داد.
    نتیجه گیری
    آموزش و تمرین عملی مهارت های مهم روی مانکن قبل از انجام روی بیمار می تواند با ارتقای میزان مهارتهای دانشجویان خسارت های احتمالی ناشی از ضعف در عملکرد را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: آموزش، لارنگوسکوپی، لوله گذاری تراشه، تهویه، دانشجوی هوشبری
  • معصومه دل آرام، مینا توتونچی صفحات 231-238
    مقدمه
    با اینکه متخصصین در مورد ارزشیابی دانشجو توسط استاد تاکید می نمایند ولی یکی از شیوه های مورد قبول خودارزشیابی است. هدف از این مطالعه مقایسه خودارزشیابی توسط دانشجویان و ارزشیابی توسط استاد در کارآموزی بارداری و زایمان دانشجویان مامایی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد بود.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی بر روی 71 نفر از دانشجویان ترم سوم مامایی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد که در فاصله سال های 87-85 واحد کارآموزی بارداری و زایمان را گذرانده بودند و 7 نفر از مربیان مامایی که در این کارآموزی مسوولیت آموزش دانشجویان را به عهده داشتند، انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات فرم ارزشیابی واحد کارآموزی بارداری و زایمان بود که توسط اعضای گروه مامایی بر اساس سر فصل دروس تدوین شده و برای ارزیابی دانشجویان در پایان هر ترم تحصیلی مورد استفاده قرار می گیرد. فرم ارزشیابی در پایان دوره توسط مربی و خود دانشجویان تکمیل گردید. نتایج با نرم افزار SPSS و با استفاده از آمار توصیفی، آزمون t زوج تجزیه و تحلیل گردید.
    نتایج
    میانگین و انحراف معیار نمره کل ارزشیابی مربیان و خودارزشیابی دانشجویان بر مبنای نمره 70 به ترتیب 8/5±90/55 و 2/6±40/57 و بر مبنای نمره 20، 72/1±50/16 و 55/1±12/16 بود. تفاوت معنی داری بین میانگین نمرات مربیان و خودارزیابی دانشجویان وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج ارزشیابی اساتید و دانشجویان مشابه و بیانگر آن است که دانشجویان بطور نسبی می توانند عملکرد خود را مانند اساتید مورد قضاوت قرار دهند. نظرخواهی از دانشجویان برای ارزشیابی خود و بکارگیری آن در ارزشیابی استاد می تواند در اصلاح نمرات ارزشیابی کنونی مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: خودارزشیابی، ارزشیابی مربی، دانشجو، کارآموزی، بارداری و زایمان یک
  • اکرم سادات سادات حسینی، ربابه معماریان صفحه 239
    مقدمه
    مراقبت تسکینی از بیماران علاج ناپذیر نیازمند خلاقیت در ارائه هر چه بهتر این گونه مراقبت ها می باشد. در این مطالعه، تاثیرشیوه بدیعه پردازی بر خلاقیت نوشتاری و عملکرد تحصیلی دانشجویان در مورد مراقبت تسکینی شد.
    روش ها
    مطالعه از نوع نیمه تجربی با دو گروه از دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی تهران در نیم سال اول 86-87 انجام شد. گروه شاهد 28 و تجربی 32 نفر بودند. پس از پیش آزمون کتبی از مفهوم مراقبت تسکینی در کودکان، در گروه تجربی الگوی بدیعه پردازی و در گروه شاهد آموزش متداول اجرا گردید و پس آزمون گرفته شد. متنی نیز به صورت انشایی در مورد مفهوم مراقبت تسکینی توسط هر دو گروه نوشته شد. اطلاعات با استفاده از آمار توصیفی و مقایسه ای من- ویتنی، مجذور کای و فیشر با نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
    نتایج
    میانگین نمرات پیش آزمون در گروه شاهد 8/2 و در گروه آزمون 5/2 بود که تفاوت معنی داری را قبل از مداخله نشان نمی دهند. ولی بعد از مداخله، در پس آزمون، میانگین نمرات گروه شاهد 8/3 و در گروه آزمون 8/4 شد که تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه داشت. متن های انشایی دانشجویان نیز تفاوت معنی داری از نظر خلاقیت نوشتاری بین دو گروه نشان داد.
    نتیجه گیری
    استفاده از شیوه بدیعه پردازی سبب افزایش خلاقیت نوشتاری و عملکرد تحصیلی دانشجویان پرستاری در مورد مراقبت تسکینی در کودکان می گردد
    کلیدواژگان: بدیعه پردازی، مراقبت تسکینی، دانشجویان پرستاری، خلاقیت نوشتاری، عملکرد تحصیلی
  • حمید فتاحی، لیلا بذرافکن، الهام حسن لی، ارغوان بهبهانی راد صفحات 249-262
    مقدمه
    ارزشیابی یک فرایند مستمر می باشد که درک، ارتقای یادگیری دانشجویان و تغییرات لازم برای دستیابی به اهداف آموزشی را مورد توجه قرار می دهد. هدف مطالعه حاضر بررسی توانمندی دانشجویان دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز از طریق تعیین نظرات آنان نسبت به میزان دستیابی به اهداف یادگیری دروس نظری و عملی ارتودنسی در سال تحصیلی 87-1386 بود.
    روش ها
    در این مطالعه مقطعی-توصیفی که در سال تحصیلی 87-86 انجام شد، 122 دانشجوی دندان پزشکی (86 زن و 36 مرد) که در حال گذراندن دوره های آموزشی ارتودنسی نظری (1، 2 و 3) و عملی (1، 2، 3 و 4) بودند، به عنوان جمعیت مورد مطالعه، در نظر گرفته شدند. پرسشنامه هایی در هر یک از دروس ارتودنسی طراحی گردید و در اختیار دانشجویان قرار گرفت. نهایتا نمره ای که هر دانشجو به توانمندی خود در هر یک از پرسشنامه ها داد، از امتیاز صد محاسبه گردید. اطلاعات براساس شاخص توصیفی آمار که شامل میانگین، انحراف معیار، آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون Tukey HSD بود، مورد تجزیه و تحلیل آماری شد.
    نتایج
    میانگین نمرات توافق دانشجویان برای توانمندی دستیابی به اهداف درس ارتودنسی نظری 1، 2 و 3 به ترتیب 6/76، 6/72 و 8/76 از نمره 100 و برای دروس ارتودنسی عملی 1، 2، 3 و 4 به ترتیب 6/77، 8/70، 8/75 و 4/68 از نمره 100 بود. دروس ارتودنسی نظری 3 و عملی 1 بهترین توافق کسب توانمندی و دروس نظری 2 و عملی 4 کمترین توافق کسب توانمندی را از نظر دانشجویان کسب نمودند.
    نتیجه گیری
    از دیدگاه دانشجویان توانمندی آنها در دستیابی به اهداف آموزشی ارتودنسی مطلوب است. با این وجود، با مشخص شدن نقاط ضعف و قوت دانشجویان در هر یک از دروس ارتودنسی به نظر می رسد برای برنامه آموزشی این بخش نیاز به بازنگری و رفع نقایص باشد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی برنامه، آموزش، دندان پزشکی، ارتودنسی، خودارزیابی، دانشجو
  • غضنفر میرزابیگی، مهناز سنجری، صدیقه سالمی، فائزه بابایی، مطهره خردمند صفحات 263-271
    مقدمه
    در کشور ما آموزش دوره های تخصصی پرستاری به صورت آکادمیک در چند دانشکده و به صورت محدود وجود دارد. این پژوهش برای تعیین ضرورت وجود دوره های آموزش تخصصی در مقطع کارشناسی ارشد و نوع برنامه آموزشی مورد نیاز انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه، به صورت توصیفی- مقطعی، در سال1387 و در سطح دانشکده های پرستاری و مامایی کشور انجام شد. جامعه پژوهش اعضای هیات علمی دانشکده های پرستاری و مامایی بودند که به صورت خوشه ایو تصادفی انتخاب شدند (300n=). پرسشنامه ای به دانشکدهای پرستاری سراسر کشور ارسال و از اعضای هیات علمی گروه های پرستاری خواسته شد پس از تکمیل، آنها را به سازمان نظام پرستاری برگردانند. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و تست آماری مجذور کای تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    هفتاد و شش و شش دهم درصد شرکت کنندگان معتقد به عدم کارآیی دانش آموختگان دوره کارشناسی ارشد پرستاری در محیط های بالینی بودند و 7/92 دهم درصد آنان ارائه دوره های تخصصی بالینی در مقطع کارشناسی ارشد را ضروری می دانستند. از دیدگاه این افراد، دلایل ایجاد این دوره های تخصصی به ترتیب اولویت شامل: ارتقای کیفیت خدمات، نیاز روزافزون جامعه به تخصصی عمل کردن حرف پزشکی، ایجاد جایگاه شغلی مناسب برای پرستاران و کاهش هزینه های ارائه خدمات بهداشتی و درمانی بود.
    نتیجه گیری
    دانش آموختگان کارشناسی ارشد در بالین کارآیی لازم را ندارند که ضرورت بازنگری دوره های آموزشی مقطع کارشناسی ارشد را ایجاب می کند. انجام مطالعات وسیع تر برای ارزیابی برنامه های آموزشی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آموزش تخصصی، پرستار متخصص بالین، برنامه آموزشی، کارشناس ارشد پرستاری، هیات علمی، دانشکده پرستاری، ایران
  • مقاله کوتاه
  • مهدی قاسمی، عاطفه سادات واعظی صفحات 273-277
    مقدمه
    یکی از راه های غنی سازی برنامه درسی برای دانشجویان پزشکی در سال های اخیر، و پرورش آنها به عنوان پزشک- دانشمند، آشنایی آنها با دانش های دیگر از جمله بیوتکنولوژی است. در این مطالعه که در قالب یک کارگاه آشنایی دانشجویان با بیوتکنولوژی برگزار شد، دیدگاه دانشجویان پزشکی در مورد فوائد آن مورد بررسی قرار گرفت.
    روش ها
    یک کارگاه هفت روزه بیوتکنولوژ‍ی با شرکت 15 نفر از دانشجویان پزشکی عضو دفتر استعدادهای درخشان در دانشکده داروسازی برگزار شد. در پایان، شرکت کنندگان در قالب یک مطالعه توصیفی به پرسشنامه ای با 86 گزاره در هفت حیطه که دربرگیرنده نظر آنان نسبت به این برنامه بود، پاسخ دادند. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS توصیف شد.
    نتایج
    میزان رضایت از کارگاه بسیار بالا بود (2/0±4) و ضمن مثبت ارزیابی کردن اثرات و دستاوردهای کارگاه (49/0±9/3) ارتباط پزشکی و بیوتکنولوژی را بسیار نزدیک و آشنایی با مباحث بیوتکنولوژی را برای دانشجویان پزشکی، ضروری و مناسب دانستند.
    نتیجه گیری
    با توجه به دیدگاه مثبت دانشجویان پزشکی نسبت به آشنایی با بیوتکنولوژی و لزوم این امر در علوم پزشکی، غنی سازی برنامه درسی دوره پزشکی عمومی با مباحث این علم توصیه می شود.
    کلیدواژگان: کارگاه، بیوتکنولوژی، غنی سازی، دیدگاه، دانشجویان پزشکی، پزشک، دانشمند
  • محمدرضا دین محمدی، امیر جلالی، فریده باستانی، سرور پرویزی، لیلی بریم نژاد صفحات 278-282
|
  • Fereshteh Aein, Fatemeh Alhani, Monireh Anoosheh Pages 191-200
    Introduction
    Most studies concerning clinical education of nursing students have been performed qualita-tively. This study was performed to more deeply investigate the students’ education at nursing clerkship and explore the experiences of nursing students, instructors, and hospital administrators from the clinical educa-tion of nursing students.
    Methods
    In a qualitative study a semi-structured interview was done with 8 nursing students at the end of clerkship, four nurses working as ward administrators, an education supervisor, and two supervising instructors. Qualitative content analysis was employed for analyzing the data.
    Results
    Six central variables were realized (emerged) including lack of readiness for entering into clinical learning environment, undesirability of student assessment process, lack of advantageous relationship between the nursing school and the hospital, ideal planning for clerkship shifts, deficiency in clinical educa-tion, and the effects of clerkship on hospital and patient's affairs.
    Conclusion
    According to the findings of the study, it is necessary for the nursing administrators to place more effort to resolve the present problems specially the relationship between the nursing school and the hospital, and to renovate hospital into a favorable learning space to meet educational goals of nursing clerkship.
  • Samaneh Parchebafieh *, Sima Lakdizaji, Shahrzad Ghiasvandian Pages 201-207
    Introduction
    In order to resolve the existing problems of clinical education such as low-level proficiency of nursing graduates in achieving essential competencies and skills at the end of nursing education and the necessity of employing new methods of education for promoting the quality of clinical education, this study was performed to investigate the effect of clinical education associate on nursing student's learning compared to contemporary method.
    Methods
    In a quasi-experimental study, 60 students of nursing school passing clinical medical surgical course were selected along an academic semester through census and using simple randomization. They were divided into two groups. The first group was taught by clinical education associate method and the second one experiences the contemporary technique. After two weeks of learning, the student's cognitive and skill areas were evaluated using questionnaire and checklist. Data was analyzed by SPSS software using independent t test, paired t, Fisher, and Chi².
    Results
    Both methods were effective in promoting student's learning area. But the mean difference of student's skills in two groups was not significant while a statistically significant difference was observed in cognitive learning of student.
    Conclusion
    The effect of these two models on learning clinical skills in students was similar but cognitive learning area in group 2 (contemporary method) was higher than the group of clinical associate model. It seems that it is more effective to use contemporary model. According to the dissimilarity of the findings of this study with that of similar studies, it is recommended to search for more evidences in bigger samples and different wards.
  • Alireza Pishgahi, Shahla Dareshiri, Mohammad Bagher Owlia, Abolhassan Halvani, Nader Noori Majelan, Hassan Salman Roghani, Hosseyn Aghili, Mohammad Kermani Alqureyshi, Mohammad Hassan Lotfi Pages 208-215
    Introduction
    Active Learning Method (ALM) is a model in which students are active in the class. This aim of this study is to compare stability of information and satisfaction of students in classic method of lecture and active learning method.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was performed on 48 medical students (29 females and 19 males) selected through census sampling method and spending their physiopathology courses in Yazd Shahid Sadoughi University of Medical Sciences. Some sessions from the courses of «respiratory, digestive, and urinary diseases» were selected. Two forms for assessing student's satisfaction were used as pretest and post-test. The stability of information was assessed by 8 essay questions one month after teaching. SPSS software was used for data analysis using descriptive statistics, Mann Whitney and McNemar tests.
    Results
    Fifty six percent of students were generally satisfied with the project implementation. The median for stability assessment exam in classes held using ALM was 5 while it was 3. 42 for classes using lecture method which had a significant difference (P=0. 00).
    Conclusion
    Active learning method increases information stability in student's mind after the teaching session.
  • Ahmad Jafari, Mohammadreza Khami, Reza Yazdani, Mansoureh Mohamadi Pages 216-224
    Introduction
    Nowadays, the attitudinal aspect of community dentistry course and the way in which this course is taught is critically important. The aim of this study is to compare the presentation of theoretical community dentistry course through workshops using PBL method with that of contemporary method of lecture.
    Methods
    In this quasi experimental study, 64 dental students of Tehran University of Medical Sciences who took the course of community dentistry in second semester of academic year of 2006-2007 were entered into the survey through census. They were randomly allocated into two groups of experiment and control each including thirty two. The course of community dentistry was taught to control group through traditional method in 17 lecturing sessions meanwhile this course was instructed to experiment group through problem based learning method. A questionnaire was used for gathering data. Data was analyzed by SPSS software using descriptive statistics and Chi².
    Results
    The improvement in attitude of PBL group was significant in contrast with that of traditional method group. In post-test, the mean score of knowledge and attitude of the group attending in workshop was higher than that of traditional group but the difference was not statistically significant. The mean score of satisfaction and transferring educational concepts was significantly higher in the group attending in workshop. Eighty one percent of the workshop attendees were satisfied with the method employed in the course.
    Conclusion
    The new method of education has been successful in its achievements as forming a positive atti-tude in students and making them eager for community dentistry issues.
  • Tahereh Khazaei, Gholamreza Makhmalbaf, Gholamreza Sharifzadeh Pages 225-230
    Introduction
    Teaching some clinical skills to students of medicine and paramedics for the first time on patients is unsafe therefore, a number of skills are primarily practiced on models. This study was conducted in order to determine the effect of practical training in clinical skills center.
    Methods
    This quasi-experimental study was performed on 60 students entering the university in 2003-2004. The intervention group received the training on clinical skills (ventilation, laryngoscopy, and tracheal intubation) in clinical skills center before stepping into clinic, but the control group did not receive the training. The performance of the students of both groups was evaluated at the end of the term through direct observation checklist and it was compared in two groups using descriptive test, Chi², and Fisher. The mean score of the investigated skills was compared by t test.
    Results
    The difference of the accuracy rate of the skills of ventilation, laryngoscopy, and tracheal intubation in two groups of intervention and control was significant using Fisher test. In addition comparing the skill of chipset intubation and fixing it in trachea and the manner of fixation and making sure about its placement in two groups revealed a significant difference.
    Conclusion
    Training and practical performance of critical skills on models before performing it on patient may reduce detriments due to lack of proficiency by improving student's abilities.
  • Massoumeh Delaram, Mina Tootoonchi Pages 231-238
    Introduction
    Although experts put emphasis on student assessment by the teacher, an established method is self-assessment. The aim of this study was to compare student's self-assessment to evaluation by teachers in obstetrics clerkship course for midwifery students of Shahrekord University of Medical Sciences.
    Methods
    This descriptive study was performed on 71 students of 3rd semester of midwifery in Shahrekord University of Medical Sciences who passed obstetrics clerkship course in years of 2006 to 2008, and 7 midwifery instructors trained these students during the course. The data was gathered using a form for obstetrics clerkship. The form was developed by midwifery department members based on headings of the course being used for student assessment at the end of each semester. The evaluation form was completed by instructors and the students themselves at the end of the semester. Data was analyzed by SPSS software using descriptive statistics and paired T test.
    Results
    Mean and standard deviation of the total score of instructor's assessment and students self-assessment was 55.90±5.8 and 57.40±6.2 respectively out of total score of seventy. It was 16.50±1.72 and 16.12±1.55 out of total score of twenty. No significant difference was observed between the mean score of assessment by instructors and the mean score of student's self-assessment.
    Conclusion
    The results of instructor's assessment and that of students were similar. This may indicate that students can judge their own performance, to some extent, similar to their instructors. Student's opinions on their own performance and using it by instructors in student assessment may help in correction of contemporary evaluation scores.
  • Akram Sadat Sadathoseini, Robabeh Memarian Page 239
    Introduction
    Palliative care in patients with incurable diseases requires creativity in providing services in the best possible way. Therefore, the effect of Synectic model on student's writing creativity and academic performance was investigated in this study.
    Methods
    It was a quasi-experimental study performed on 2 groups of nursing students of Tehran University of Medical Sciences in the first semester of 2007-2008 academic year. The control group consisted of 28 and the experiment group included 32 students. After the written pre-test about the concept of children's pallia-tive care, the synectic model was employed for the experiment group and the usual method for the control group. Then, the post-test was held for both groups and they also wrote an essay on palliative care. Data was analyzed by SPSS software using descriptive statistics and inferential tests including Mann Whitney, chi², and Fisher exact test.
    Results
    The mean for pre-test scores was 2.8 for the control group and 2.5 for the experiment group which showed no significant difference before the intervention. But after the intervention in post-test, the mean for the control group was 3.8, while it was 4.8 for the experiment group which showed a statistically significant difference. Moreover, investigating student's essay texts showed a significant difference between the two groups concerning creativity in writing.
    Conclusion
    With regard to the results of this study, employing synectic method enhances academic perfor-mance and writing creativity of nursing students regarding children's palliative care.
  • Hamidreza Fattahi, Leyla Bazrafkan, Elham Hasanli, Arghavan Behbahani Rad Pages 249-262
    Introduction
    Evaluation is an ongoing process which contemplates student's recognition, their learning promotion, and the necessary changes for achieving educational objectives. The aim of this study was to examine the capabilities of dental students of Shiraz University of Medical Sciences through determining their viewpoints toward the amount of their achievement to learning objectives of practical and theoretical courses of orthodontics in academic year of 2007-2008.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study performed in academic year of 2007-2008, 122 dental students (86 female and 36 male) passing the courses of theoretical orthodontics (1, 2, and 3) and practical orthodontics (1, 2, 3, and 4) were selected as study sample. Questionnaires were developed for each one of the orthodontics courses and delivered to the students. At the end, each score given to the ability mentioned in the questionnaire by the students themselves was calculated based on total score of one hundred. The data was analyzed based on descriptive statistics indices including mean, standard deviation, one-way analysis of variance, and Tukey HSD.
    Results
    The mean of student's agreement for ability to achieve the objectives of the courses of theoretical orthodontics 1, 2, and 3 were 76.6, 72.6, and 76.8 respectively (out of total score of one hundred). For the courses of practical orthodontics 1, 2, 3, and 4 they were 77.6, 70.8, 75.8, and 68.4, respectively. The courses of theoretical orthodontics 3 and practical orthodontics 1 had the best agreement in achievement ability and the courses of theoretical orthodontics 2 and practical orthodontics 4 had the lowest agreement in achievement ability according to the student's viewpoints.
    Conclusion
    From the student's viewpoints, their ability in achieving educational objectives of orthodontics is desirable. Even though, revealing the weakness and the strength points of them in each of orthodontics courses, it seems that there is a need to revise and modify the educational program of this part.
  • Ghazanfar Mirzabeygi, Mahnaz Sanjari, Sedigheh Salemi, Faezeh Babaei, Motahareh Kheradmand Pages 263-271
    Introduction
    Academic specialty nursing courses are so limited in our country, being available just in a few schools. This study was performed in order to determine the necessity for having specialty education programs in MS level and the type of educational program needed.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was performed through year 2008 in schools of nursing and midwifery of the country. The study population was faculty members of the schools of nursing and midwifery who were selected clustery and randomly (n=300). A questionnaire was sent to schools of nursing and midwifery. Nursing faculty members were asked to send the completed questionnaires back to nursing organization. Data was analyzed by SPSS software using Chi².
    Results
    76.6% of participants believed that graduates of nursing MS are not efficient in clinical settings. 92.7% stated that presenting specialty clinical courses is necessary in MS level. From these person's viewpoints, the reasons for establishing these specialized courses are prioritized as follows: promotion of service quality, the increasing requirement of society for specialized function of medical professions, establi-shing a desirable occupational position for nurses, and reducing the expenses of health services.
    Conclusion
    MS graduates are not efficient enough in clinical settings, so it calls for making some revisions in educational courses of MS level. It is recommended to conduct more comprehensive researches on this area considering evaluation of educational programs.
  • Mehdi Ghasemi, Atefehsadat Vaezi Pages 273-277
    Introduction
    In recent years, one of the ways for enriching medical student's curriculum and training them as physician-scientists has been acquainting them with other sciences such as biotechnology. In this study conducted as a workshop for student's acquaintance with biotechnology, medical student's viewpoints towards its advantages was investigated.
    Methods
    A seven day biotechnology workshop was held in school of pharmacy in which 15 medical students who were members of talented student's office participated. At the end, through a descriptive study, the participants filled a questionnaire consisting of 86 items in 7 areas concerning their viewpoints toward the program. Data was analyzed by SPSS software.
    Results
    Satisfaction rate with the workshop was very high (4±0.2). The workshop effects and achievements were assessed as positive (3.9±0.49). They ascribed medicine and biotechnology as closely associated and believed that getting familiar with biotechnological issues was necessary for medical students.
    Conclusion
    With regard to positive viewpoints of medical students towards acquaintance with biotechno-logy and necessity of this matter in medical sciences, it is recommended to enrich general medicine curricu-lum using the subjects of this field of science.